понеделник, 1 април 2013 г.

Ще бягаш ли с мен?


Всяка премиера на книга си има своя чар. Не само защото можеш да видиш автора (в случая преводача) на живо, но и защото винаги има някакви изненади. Представянето на всяка книга е добре обмислено PR решение и бих казала, че си заслужава човек да ходи по-често на такива събития. Дори накрая да не си тръгнеш с книгата в ръка, защото не ти допада стила и просто нямаш 15 лв. в джоба, все пак в теб остава едно чувство на удовлетвореност и по някакъв начин си обогатен.


На днешния ден, 1ви април, се състоя представянето на книгата „Ще бягаш ли с мен?” на Давид Гросман в Дома на киното. Книга за евреи, любов, наркотици, преследване, куче, отдаденост, музика. Не, не си мислете че съм я чела. Просто изгледах филма. Всъщност представянето на книгата съвпадаше с прожекцията на едноименния филм на Одед Давидов. Това беше изненада за мен, но както казах: точно това е интересното при премиерите на книги – никога не знаеш какво да очакваш. Всичко това е началото на 17-тия Международен София филм фест. Е, филмът беше добър. Предполагам, че и книгата е хубава.

Тук е мястото да кажа малко повече за автора. Давид Гросман е израелски автор, превеждан на повече от 30 езика. Спечелил е редица международни награди за литература и публицистика. За да не ставам досадна ще спра дотук за него. Смятам, че публикуването на тази книга от издателство „Алтера” е само началото на всичко, защото в днешно време човек трябва да има възможност да се докосне до книги от всякакъв произход.

Няма как да не спомена и преводача на книгата – Галина Величкова. Нейната роля на премиерата беше най-голяма, тъй като на нея се падна честта да каже няколко думи за „Ще бягаш ли с мен?”. Според нея това книга „пълна с приятни изненади”. Най-силно впечатление правят „задълбочените познания за културата и живота в Израел”. Всъщност „това е една тийнейджърска история, но не само…”

Сега остава само да прочетем книгата ;)

Източници:
и линковете в текста :)

Савина Иванова



1 коментар: