вторник, 16 април 2013 г.

Физични стихове

Премиера на първата стихосбирка на Екатерина Григорова


Лутайки се 15 минути из централните тесни и спретнати софийски улички намерих мястото - Унгарски културен институт. Там се случва доста често магията издателство "Жанет 45" да представя своите книги. Такъв беше поводът и тази вечер. Поетесата, Екатерина Григорова, топло посрещаше всички гости.

Премиерата започна с музикално интро, изпълнявано от Йосиф Геджиков - пиано и Кристиян Гайдаров - флейта. Приказно. След краткото биографично представяне от самата Екатерина Григорова последва критиката на проф. д-р Пламен Дойнов, който публикува бележки/критики в "Литературен вестник". Неговата тактика беше интересна. Прочете бележката си и насочван от нея коментира стихосбирката. Направи връзка между интересното име на стихосбирката и самото ѝ съдържание. Успя да усмири леко недоверчивите погледи в публиката с ясно и конкретно обяснение защо книжката носи точно това име и каква е връзката на всички тези магнитни и електронни полета и лъчи с чувствените стихове. 

Всичко беше много стегнато, интересно и не водеше до прозявки и отегчени погледи. На фона на рецитиращата поетеса звучаха прекрасните мелодии от пианото и флейтата. Ясно си личеше силната организация. Начина, по който мелодиите започваха в момента, в който гласът на поетесата затихваше, съчетанието на смисъл и мелодия, меката светлина на подиума, тишината в залата, бурните аплодисменти след всяко стихотворение. Повтарям се, но няма как - Приказно! 


Изготвил:
Михаела Кулева

Няма коментари:

Публикуване на коментар