вторник, 21 май 2013 г.

Място за четящи!


Bio Cafetto


Минавайки оттам, ми направи впечатление, не толкова името Bio Cafetto, а огромните букви до него - BOOKS. Мястото е центърът на София, уличката-тиха, непосредствено до Съдебната палата на ул. Лавеле 19, се намира Био Кафето. Там, ни посрещна Александра, която е една от собственичките на заведението. Зададохме и няколко въпроса, с които тя накратко ни разказа за мястото, а останалото проверихме сами.


Момичетата (Александра и Велизара), започват с кафе към книжарница Пингвините, но идеята им продължава тук. Желанието им е мястото да се превърне в смесица от антиквариат и книжарница. Интериорът е изграден изцяло от ръчни материали. Като започнем с кресло от кашони, висящи грамофонни плочи и хартиени ангели, стигаме до уникалния бар от палета, същите като онези, на които се редят и книгите по складовете. В менюто освен  изобилие от литература, можем да намерим и най-различни био напитки. Докато се наслаждаваме на любимото четиво ни предлагат сертифицирано био кафе, мурсалски чай, сок от бъз и още много... За по-късните часове и по-претенциозните читатели, разполагат и със селекция от био вина както и редки предложения от България, Австрия и Франция. Домашните сладкиши и бонбони, допълват разнообразието от книги, био напитки и хендмейд продукти. А най-интересното тук е chill-out зоната (отделен 2 ет.), в която наистина можеш да си полегнеш, четейки някоя от предлаганите книги.

Александра ни сподели, че заведението не се посещава от особен брой четящи. Казва, че днес хората малко четат или изобщо не четат, ако съдим по посещаемостта и поведението на клиентите, когато разберат, че могат да си вземат книга за компания.

-  Малко от тях го правят, тук идват повече млади, артистични хора, те проявяват най-голям интерес към идеята ни. Ако влязат по възрастни хора, когато разберат концепцията ме питат: „Защо не в чужбина, а тук?”. Явно не вярват, че идеята ни ще се възприема добре.

            Влизаш, виждаш в двата края – огромни рафтове с книги?! Това не е библиотека, основната идея на мястото - да се чете, да събира четящите. Тук книгите не се отдават те са душата на заведението и се четат там, на място. Разбира се, ако си избереш заглавие винаги можеш да си го купиш, цените са като в книжарниците на определени издания дори по-ниски. Александра няма особено отношение към книгите, които запълват рафтовете, но казва, че е чела почти всички от тях. Доставя ги човек, който не желае да споменаваме името му. Целта на Алекс и Велизара не е търговия, а създаването на един литературен кът, където можем да прекараме следобеда в компанията на най-разнообразно четиво. Организират се изложби, прожекции, пърформанси, частни събития, надяваме се в бъдеще и премиери на книги.

И по същество - за книгите, много са, всякакви и на български, и на английски език. Библиотеката им има няколко раздела: свят, здраве, фотография, енциклопедии, рецепти, както и детска литература. Попаднах на много интересни заглавия като: Михаил Булгаков („Майсторът и Маргарита”); Йордан Йовков („Обич”); Йордан Радичков („Неосветените дворове”); Алвин Тофъл („Трусове във властта”); Уилям Сароян („Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света”); Николай Берляев („Предназначението на човека”); Паоло Д`Алесио (Ферари, Формула 1); Бодлер (Естетически и критически съчинения); Джуд Уотсън (39 ключа) и др. Енциклопедии, речници, поредици и много детска литература допълват книжния интериор. Чуждестранните издания също са много. Алекс, сподели, че ги заемат от подобно заведение в близост (Sushi bar), което предлага и отдава заглавия само на английски език.

Мога да опиша заведението с една дума – уникално. Мястото наистина е страхотно, заслужава да се посети и то не веднъж. Днес, следобед бях там и от утре, бих прекарвала всеки ден там. Книгите, придават невероятна атмосфера, напитките са необичайни, а усмивките и настроението са навсякъде. 

Подкрепям публикацията със много снимков материал, тъй като не мога да ви го опиша с думи, а най-добре го посетете сами!




Специални благодарности на Александра Бутакова, която ни посрещна и изпрати с много настроение.



Автор:

Александра Сотирова

2 коментара:

  1. Хубав текст, ама трябва да си пооправиш пунктуацията. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Заинтругива ме, Алекс. Благодаря за интересната публикация.

    ОтговорИзтриване