неделя, 26 май 2013 г.

Безплатни „Книги в метрото”


На 24 май, денят на българската просвета и култура и славянска писменост, започна нова за България инициатива. Неправителствената организация „Политроник” стартира кампанията „Книги в метрото”. Тя има за цел да стимулира четенето и да повиши информативността като цяло. За целта организатовите са поставили стелажи с книги във вестибюлите на четири от спирките на метрото.
Всеки пътник може да си вземе безплатно някое от произведенията разположени на станциите: стадион Васил Левски, Сердика, НДК линия, Софийски университет. Идеята е, книгите да се четат докато чакате или пътувате в метрото. Ако Ви заинтригуват можете да си ги вземете във вкъщи. Важното е, след като ги прочетете да ги върнете на някой от стелажите в метрото. Всеки желаещ може да дари свои книги за инициативата. За да популяризират кампанията, от „Политроник” предлагат, хората да споделят техните преживявания свързани с проекта във фейсбук страницита на организацията. „Книги в метрото”. Първите спонсори на проекта са издателствата „Сиела”, „Изток-запад”, „Рива”, „Бард” и „Еднорог”.

Безплатни „Книги в метрото” има в много други държави. За пръв път подобна инициатива реализираха в лондонското метро, през февруари 2009 година. Шест месеца по-късно в метростанциите на Ню Йорк също започнаха свободно да се излагат книги. Идеята стигна и до Токио, където от 2012 години пътуващите с подземния транспорт могат да си взимат книги от специално изработени рафтове.

Христо Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар