сряда, 15 май 2013 г.

Книгата като фактор за положителна промяна на обществото





Посланията, които отправят книгите към своите читатели могат да бъдат и по-силни откъм възможностите си да вдъхновят само един читател. Добрата книга може да повлияе на много хора, тя има характеристиките на достъпна, нейната медийна функция работи най-добре, когато тя се възприеме от голям брой читатели.
Може да твърдим, че една книга е успешна, когато тя се възприеме от широката общественост. Успехът на книгата определя и до голяма степен нейното бъдеще – ако е литературно произведение, тогава то ще бъде запомнено като образец в своя жанр по някакъв начин. Ако имаме продължаващо научно издание, тогава говорим за т.нар. „impact factor” или коефициент на влиятелност, който определя неговата значимост.

Но съществуват и голям брой литературни произведения, които по някакъв начин са повдигнали някакъв проблем и са успяли да го представям ясно пред обществото. Такъв пример е книгата Strange Son на Portia Iversen, която е една от успешните емоционални разкази разкриващи проблемите на заболяването аутизъм. Книгата и по-точно нейната аудиокнижна версия са един откровен и достъпен начин да се разберат проблемите на болните с това заболяване. Името на Portia Iversen се споменава и в сериозни научни списания, които отбелязват този факт.

Друга важна литературна книга е Sing your home от Jodi Picoult. Тя разкрива много социални проблеми, които включват един отнай-болезнените въпроси, които засягат съвременното общество: алтернативната сексуална ориентация, религиозната догматика, възможностите за асистирана репродукция и др. Въздействащият разказ е сериозен, но същевременно и разбираем за всички, неслучайно книгата е стигнала до първо място на престижната книжна класация на New York Times. Сайтът на авторката съдържа много полезна информация, есета, дискусии и други източници на информация, които са свързани с проблемите в книгата.
Дори да вземем и само тези две книги под внимание, спокойно може да се каже, че книгата е напълно адекватно средство за социална промяна и въздействие върху обществото.

*Автор на фотографията е shutterhacks, всички права запазени!  

Ползвани източници; 
  1. Book Review of Strange Son
  2. Страницата на Sing Your Home
  3. Официален уебсайт на Strange Son 
Автор: Мартин Белтов, I група. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар