понеделник, 20 май 2013 г.

Модерните страници

Факт е, че в България почти не се говори за мода, понякога имам чувството, че само аз говоря за това. И след  като не се говори за нея, то поне може да се чете. Тя също има история, създава бестселъри, умее и да образова. Дрехата, също е документ на времето си, носи информация за вкусовете, ценностите и живота на онези, които са я носили и произвеждали. 
В световен мащаб се издават наистина велики книги за мода, включващи теории, илюстрации и култура на облеклото. Значението на дрехата социологически, исторически и художествено е важно, защото днес то се е превърнало в ключ на индивидуалната същност, класа и култура. Огромна част от най-популярните модни заглавия, не достигат до нашия пазар. Преведените книги са малко, а издадените на роден език още по-малко. Облеклото умее да говори, затова и не бива да пропускаме да прочетем поне няколко от тези книги. 

В раздел „Мода и облекло” на няколко онлайн книжарници, открих доста интересни заглавия:

1. „Звучи невероятно, но... модата е жестока” от Сюзън Грийн; издателство "Пан"

Това е детска литература, описва се като най-забавната книга за мода, писана досега.
Внимание! Модата може да ти донесе пришки и строшени ребра, дори може да бъде смъртоносна. 

2. „Всичко за съвременния моден дизайн”, Марта Р. Идалго, изд. "Книгомания"

Книгата, компилира характерното от най-добрите съвременни моделиери, изразено чрез техните оригинални скици и рисунки и е нещо, което трябва да има човек. Изданието е незаменимо четиво за професионални дизайнери, любители на модата и специалисти по темата.

           3.  „Модата”, Силвия Йоанес, изд. "Хермес"

Целта на този справочник е да ни запознае накратко с вълнуващия и пъстър свят на модата. Освен преглед на стиловете на обличане през вековете, в него ще намерите и кратки творчески биографии на най-влиятелните модни дизайнери – от създателката на малката черна рокля Коко Шанел и гения на висшата мода Ив Сен Лоран до великия авангардист Жан-Пол Готие и "лошото момче на английската мода" Алекзандър Маккуин. Наред с това ще научите интересна информация за основаването и развитието на най-големите модни марки и техния принос в света на модата. 

          4.  „Как да се обличаме”, Галина Иванова-съставител; изд. "Гармонд", 2008 г.

В книга ще научим, как да се възползваме от предимствата на модата: правила на елегантността, стил и обществено положение, типове красота и начин на обличане, облекла и фигури.

          5. „Енциклопедия на модата”, Джорджина О’Хара, изд. "Библиотека 48"

Енциклопедията на Джорджина О"Хара отговаря на хиляди подобни въпроси за женското и мъжкото облекло и ни снабдява с уникална справочна литература по всички аспекти на проблема. Представена е подробна информация за живота и творчеството на всички водещи моделиери от 1840 г. до наши дни. С всеобхватната си информация, многото илюстрации и препратки, "Енциклопедия на модата" е ценен източник на познания. 

          6.  „Кратка история на облеклото” ; Колектив, изд. "Икон-М"

Акцентът в книгата е поставен върху хронологичното развитие на модата, но когато е необходимо да се осветли по-ясно основната тема, са включени описания на прическите, аксесоарите, начина на общуване, природата и същността на облеклото през вековете е показана във връзка със социалните, политически, икономически, регионални и технологични фактори, които имат влияние върху промените в модата.

          7. „Облечени елегантно със стил и самочувствие”, Сузи Фо, изд. "Унискорп"

Красиво изработената дреха е както прекрасната картина - и двете са произведения на изкуството. Тази книга ще ви научи как да купувате дрехите, които ви подхождат, стоят добре и най-вече ви дават самочувствие.
(поради факта, че е издадена отдавна, могат да се получат затруднения при намирането на заглавието)

          8. „Чаровната диктаторка. Калейдоскоп на модата”, Любомир Стойков, 
изд. "Народна младеж"

Това е една от първите книги на Любомир Стойков (1982 г.), почти не се среща по книжарниците, но лесно може да се открие втора ръка.

          9.  „Модата от Нефертити до топмоделите”, Любомир Стойков,
 изд. "Амбелино Арт"

Книгата е доста стара и също се намира трудно.

През 2000 г. проф. Д-р. Любомир Стойков, започва да издава две поредици от книги за мода. Постепенно той се превръща в най-изтъкнатия познавач у нас на „феномена” мода. 

        10. „Алманах на българската мода 2000”, както и на следващите му емисии, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 г.; Л. Стойков, изд."От игла до конец"

Поредицата е от дневници (списания) за българската модата. С нея авторът се опитва да преодолее предубежденията, че ние нямаме собствена мода и сме обречени все с нещо да наваксваме. Доказва, че българският стил се формира и обогатява непрестанно и в никакъв случай не трябва да се разглежда и коментира откъснат от световната мода. Страниците се превръщат в огледало на това, което се случва с българския моден дизайн и като цяло с модния живот у нас. Със самостоятелен раздел се отделя и много място за българската модна фотография и неините най-ярки представители. Изданията представляват своеобразна енциклопедия, превръщат се в пътеводител на модните маршрути у нас. Отразяват промените в модния дизайн, оригиналните явления, убедителните постижения и новата генерация от дизайнери и стилисти.

       11. „Световна мода – част  I – Англия и Франция (2000 г.); Л. Стойков;
изд. „От игла до конец”

В книгата, авторът обобщава част от впечатленията си в света на модата, срещи и разговори с едни от най-прочутите модни стилисти, модели, журналисти. Избира да включи Англия и Франция, тъй като имат огромен принос в създаването и усъвършенстването на модния дизайн.

      12. „Световна мода – част II – САЩ (2004 г.); Л. Стойков; изд. „От игла до конец”

Според личните си впечатления, анализи и интервюта модният експерт Любомир Стойков, написва уникална двуезична книга, за това какво представлява днешната американска мода, какви са разликите между европейската и американската култура на облеклото. За пръв път у нас, са представени интервюта и статии с легендите и иконите на американската мода (Ивана Тръмп, Ан Хечи, Алек Уек, Калвин Клайн, Ралф Лорен, Бетси Джонсън, Дона Каран, Каролина Ерера).

     13. „Световна мода – част  III – Италия (2009 г.); Л. Стойков; изд. „От игла до конец”

Двуезично издание на български и английски език.
Италианска мода – чудо и феномен.

    14. „Теоретични проблеми на модата”; Л. Стойков; изд. „От игла до конец”

Книга, която включва интердисциплинарно изследване на модата. Читателят, открива обяснение за взаимодействието между визуалните качества, постмодернизма и модната култура. Усилията на автора, да реализира това изследване, са рядкост в световен мащаб.

   15. „Усмивките на модата”; Л. Стойков; изд. „Алма комуникация”

Книгата съдържа вицове, афоризми и сентенции с модна тематика.
Любомир Стойков за модата и суетата.

На родния пазар разбира се, можеш да откриеш и други много популярни книги за мода от световния мащаб, но всички те на чужд език. Българският читател очевидно се нуждае от още преводни, модни заглавия. За възпитаването на един народ в определена сфера, винаги е била необходима много литература. Стилът също се възпитава и книгите могат да послужат за вдъхновение.
Като нация, която се опитва да върви напред и нагоре не бива да подценяваме облеклото си, което в повечето случаи говори достатъчно за нас. И ако не се опитаме да се научим от книгите, то в България, мисля няма от къде другаде.

Автор:

Александра Сотирова

Източници:




4. Официален сайт на Любомир Стойков






Няма коментари:

Публикуване на коментар