четвъртък, 23 май 2013 г.

Писане и адаптиране към киното: лекция с Ричард Русо



Едно от културните мероприятия в края на май месец е годишното издание на „Столица литература” на фондация „Елизабет Костова”.
Елизабет Джонсън Костова е американска писателка, която през 2007 г. с дарение от 10% от правата на дебютния си роман „Историкът“ създава фондация за творческо писане в България. Основна цел на организацията е да подпомага българската литература като създава нови възможности пред нея.
Може би най-интересното събитие на фондацията тази година е лекцията на американският писател и сценарист Ричард Русо, която се проведе  на 22 май в центъра за култура и дебат „Червената къща”.
Лекцията започна направо с благодарности към множество сътрудници, сред които Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и издателство „Сиела”, чието дело е българското издание на най-известната книга на Русо „Емпайър фолс”.  Нямаше никакви обяснения кой-защо-какво, сякаш всеки един посетител бе длъжен да знае физиономията и биографията на всеки, който взимаше думата.
 В началото на текста стана дума за основателката на фондацията, затова ще се спра само на кратка информация за писателя Ричард Русо и модератора на разговора с него – Владислав Тодоров.
 Русо е роден през 1949 г. в Джоунстаун в бедно семейство, но успява да завърши магистърска степен по изящни изкуства и докторантура по философия в университета в Аризона. Той е преподавател и сценарист, автор е на няколко книги, сред които мемоара „Elsewhere”, „Straight Man”, „Empire Falls” (за която получава „Пулицър” през 2002 г.), „Nobody’s fool” и др. 

Владислав Тодоров е културолог, преподавател, писател и сценарист. Той е автор на екранизираните романи "Дзифт" ("Жанет 45", 2006) и "Цинкограф" ("Фама", 2010).
И сега идваме най-сетне до най-важното за събитието – темата на разговора, която имайки предвид вече кои са участниците в него, е напълно логична – писане и адаптиране за киното.
Сред леко хаотичният разговор бяха пуснати два откъса от филми. Първият бе от филма „Ледена жътва” с участието на Джон Кюсак, Били Боб Торнтън, Оливър Плат и др. Сценарият е на Ричард Русо и Робърт Бентън.
Разговорът продължи с дискутиране на нереализиралата се екранизация на книгата на Русо „The straight man”. Най-много се акцентира обаче на връзката на писателя с актьора Пол Нюман, който играе главната роля във филма „Nobody’s fool” по едноименния роман на нашия гост.
Последва още едно видео с откъс от филма „Twilight” (не вампирския), което дойде малко в повече за хората като мен, които бяха отишли да слушат  най-вече за литература, а не толкова за кино. Е, те не бяха много. При последвалите въпроси от страна на публиката се видя това – половината бяха зададени от кинорежисьор и от сценарист. Тъй като единият от тях по пример на домакините не благоволи да се представи аз също няма да обърна внимание на въпроса му, а само ще спомена, че се отнасяше за трудния преход от писане на романи към писане на сценарии. Последният въпрос даде шанс на автора да изясни  голямата цел на неговия мемоар – не само да сподели собствената си история, но и да опише ситуация, която може да касае всекиго.
Последваха 15 мин., в които желаещите имаха възможност да закупят „Емапайър фолс” и само и единствено върху нея да получат автограф от автора. Малко грозен намек.
Въпреки споменатите упреци, събитието бе интересно, а Ричард Русо – очарователен и интригуващ.


 Автор: Зорница Стоянова

Няма коментари:

Публикуване на коментар