четвъртък, 23 май 2013 г.

"Уиски с кубче лудост" от Божидара Цекова

 
Първо малко за автора: Божидара Цекова е писател-белетрист, член на Управителния съвет на Съюза на свободните писатели в България, председател на Дамски клуб „Благовещение“
и на Дамски салон „Евгения Марс“, член на Управителните съвети на НГФ „Българка“ и на фондация „Млади български таланти“. Автор е на осем радиопиеси, три театрални и една телевизионна пиеса, а „Уиски с кубче лудост“ е деветата й книга.

Малко след 18 ч. на 20.05.2013 г. (понеделник) в читалище „Славянска беседа“ се състоя премиерата на новата книга на Божидара Цекова – „Уиски с кубче лудост“.

Сред приятна обстановка и пълна зала на гостите първо им беше разказано за авторката – за живота й, книгите й и многото й таланти, в случай че не я познават. Но повечето от посетителите бяха на ясно с тези неща, защото бяха близки и приятели на Божидара. Бившите актриси Василка Чиликова, Мара Чапанова и Богдана Вулпе четоха откъси от „Уиски с кубче лудост“, но без да разкриват сюжета на новелите от книгата, а само погъделичкаха любопитството на аудиторията. След тях дойде ред на литературния критик Георги Цанков да се изкаже за авторката и нейното творчество като никак не пестеше похвали и комплименти.

Премиерата се оказа по-дълга отколкото очаквах. Но запомняща се и изключително лична на моменти. Пред публиката на няколко пъти излизаха приятели на Божидара Цекова и четоха свои стихове и есета, посветени на нея.

Това представяне не беше само представяне. Съчетаването му с прожектиране на една от телевизионните пиеси на Божидара Цекова – „С вкус на горена захар“ беше интересно хрумване, но удължи времето на премиерата.

След прожекцията на писателката бяха връчени множество грамоти от различните фондации. За финал тя отправи благодарности към своите родители, читатели, приятели, издатели и всички гости на премиерата, след което покани присъстващите на чаша вино в салона пред залата. А там имаше и щанд, откъдето желаещите можеха да си купят книгата.

Единственото, което развали премиерата лично за мен беше това, че на няколко пъти заглавието на представяната книга се промени на „Уиски с кубче лед“. Но предполагам това не е толкова голям проблем. Все пак уискито се пие с лед… или може би с лудост? 


Автор: Комова

Няма коментари:

Публикуване на коментар