понеделник, 20 май 2013 г.

“Възмущение(то)” на един американски писател


Филип Рот е известен с романите и разказите си посветени на живота на американските евреи. Печели Националната награда за художествена литература за първата си книга „Сбогом, Колумб“ (1959), а книгата му „Провинциален живот“ (1986) му носи Националната награда на критиците. През деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството“ (1991), наградата ПЕН/Фокнър за „Операция лихвар“ (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат“ (1995) и наградата Пулицър за художествена литература за „Американски пасторал“ (1997) и наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист“ (1989). Получава Националния медал за изкуство в Белия дом. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество. В момента Рот е на 80 годишна възраст и е признат за един от най-талантливите писатели на нашето съвремие.

20 май 2013 г., 19:00, столичния клуб “Петното”, премиера на новата книга на американския писател Филип Рот “Възмущение”.
“Петното” е от онези приятни местенца в София, които още с влизането те предразполагат да се чувстваш удобно, да седнеш на по чаша и да водиш дълъг разговор. Клубът е от местата, на които им личи, че не остават празни защото е любимо на арт средите. Логично, предвид какво предстоеше да се случи, беше препълнено с хора и се чуваше едно въодушевено жужене между хората от разговори на английски и български.
Без излишни забавяния, представяния и помпозности представянето започна. Малката, но уютна сцена събра върху себе си само и единствено професионалисти. Усмихната и зареждаща изцяло с позитивна енергия Елизабет Костова започна като прочете на английски кратък откъс от първия роман на Филип Рот “Goodbye, Columbus” като въведение в творчеството му. Този неин ход беше повече от добър, истината е, че никой превод не може да улови настроението на творбата и таланта на автора така както е в оригиналния текст. Талант определено не липсваше. За да подчертае това Елизабет Костова сравни Рот с отличен писател като Джонатан Франзен.

На сцената на два пъти се качи обаятелния Йосиф Шампли (повечето от вас го познават от сериала “Под прикритие”)който прочете два добре подбрани откъса от “Възмущение”. Така артистично и с чувство той ни запозна с главния герой Маркъс и с бликащия от книгата натурализъм.  Усетихме, макар и за малко живота на главния герой, работата му в месарския магазин, прозвуча и грубия език, който използва. Текстът е въздействаш, динамичен, а и почти през цялото време разказа се води от първо лице единствено число. Чухме  също и размислите на един влюбен мъж и нежността, с която той говори за своята Оливия. Героят на Рот се променя на страниците на романа, той е груб, когато е в месарницата и уязвим когато става дума за любимата му.

Последваха няколко думи от преводачката на романа Невена Дишлиева-Кръстева и Светослав Желев и вече бяхме получили това, за което бяхме там. Убедиха ни, тази книга си заслужаваше.
Ако трябва с няколко думи да опиша тази премиера бих казала, че е едно отлично представяне на издателство “Колибри” и една наистина обещаваща книга, която си заслужава да се прочете. Рядко се случва премиера на книга да е толкова, въздействаща, вдъхновяваща и стегната. Определено една добре прекарана вечер.


Източници:
Биографични данни за Филип Рот

Изготвил: Магдалена Методиева




Няма коментари:

Публикуване на коментар