неделя, 26 май 2013 г.

По света и у нас

Дори в дигиталната ера, когато достъпът до информация е значително по-лесен, хората винаги ще предпочитат и ще се нуждаят от личните контакти - особено когато трябва да правят бизнес. Най-добрата среда за професионални контакти в сферата на книгоиздаването са панаирите.




 В България, всяка година през месец май се организира т.нар. Пролетен панаир на книгата. Той се провежда в Националния дворец на културата в София.
В него участват всички големи издателства, организират се много премиери, срещи, конкурси. Книгоманите могат да закупят най-новите заглавия на български и чужди автори, както и да намерят по-стари и редки заглавия на достъпни цени. Отстъпките, които издателите предлагат варират от 20% до 50%, а възможността за автограф от някои автори превръща книжния панаира в едно от най-чаканите събития от културния календар за всяка година.
 Едно от най-интересните събития по време на панаира е наградата на Асоциация "Българска книга" за най-добре издадена книга, която се  обявява веднъж годишно по време на Пролетния панаир на книгата. Голямата награда е статуетка "Бронзов лъв". Допълнително от проведеното събитието е когато  журито определя още от 3 до 4 издания, които получават поощрителни дипломи.
Панаирът във Франкфурт е най-големият панаир на книгата в света и до днес. Франкфуртският панаир на книгата представлява един вид място за среща на експертите в бранша. Независимо дали са издатели, книжари, агенти, филмови продуценти или автори - всяка година през октомври всички те се събират и създават нещо ново.

Този пазар за книги, медии, права и лицензи в целия свят е и един от най-значимите и посещавани. Всяко негово издание се посещава от над 7000 изложители от 100 страни, повече от 286 000 посетители и над 10 000 журналисти.
Едно от нещата, които е сигурно, че ще се забележи на Франкфуртския панаир на книгата е това, че всички имат по-голям досег до съвременните тенденции, отколкото навсякъде другаде.
В културната програма на панаира са включени много презентации, семинари, срещи с най-интересните и най-продаваните автори, интригуващи литературни четения, публични лекции, изнесени от всепризнати авторитети в бранша, както и актуални литературни дискусии. Книжният панаир във Франкфурт е трибуната, от която по-малките държави от всички континенти могат да представят на света своята култура, литература, автори и книгоиздаване.
Това е едно грандиозно събитие. 

Най-големият годишен търговски панаир на книгата в САЩ, е известен под името BookExpo America, наричан често в издателските страни просто BEA. Американския панаир на книгата почти винаги се провежда в някой от по-големите градове в продължение на четири дни в края на май и/или началото на юни. 
Почти всички големи книгоиздатели в Съединените щати, както и много издателски къщи от чужбина, имат щандове и участват в панаира, използвайки го като един вид възможност да представят предстоящите си заглавия, да продадат текущите си книги, да общуват с колеги от други издателства и да продават и купуват авторски права. Други гости, които присъстват на събитието са автори, библиотекари и търговци на едро.
BookExpo America е сред най-значимите и посещавани събития в света на книгоиздаването в САЩ. Всички новини, свързани с този бранш, бъдещи хитови заглавия и автори започват от тази широка платформа, за да оформят лика на културния календар в Америка.
Лондонският панаир на книгата дава възможност за среща с повече от 25 000 професионалисти от книжната индустрия, пристигащи от над 100 страни. Събитието продължава 3 дни, в които  хора, от всички области на книгоиздаването имат възможност да се запознаят с нови автори и заглавия, да купят или да продадат права, да се срещнат със свои бизнес партньори, да обсъдят проблемите и тенденциите в бранша на различни семинари. На панаира присъстват и много книжари както от независими книжарници, така и от големи вериги от Англия както и от други държави.
Международният център по правата (IRC) осигурява възможността на литературните агенти и издателите да се срещнат лице в лице и да обсъдят особеностите  и тенденциите в развитието на международните права. 
Едно от интересните събитие провеждащо се през това време е наградата за международен млад издател на годината (IYPY), което е едно иновационно сътрудничество между Британския съвет и панаира на книгата в Лондон за откриване и възпитаване на следващото поколение водачи в международната издателска индустрия. Инициативата стартира през 2004 г. Най-важно в тази концепция е убеждението, че Великобритания, в и извън панаира на книгата в Лондон, е подходящо място за международни контакти.
Международният панаир на книгата в Кайро  се провежда всяка година в Международния конферентен център в града. Панаирът е едно от водещите културни събития в Средния изток и привлича над 3000 участници и близо 3 милиона посетители от цял свят. За първи път панаирът се провежда през 1969 година с цел сближението между арабските и чуждоезиковите книги. Още в своето начало събитието се превръща в културен ориентир и започва да привлича интелектуалци, издатели и автори от целия свят. В допълнение към основната програма на книжния панаир, посетителите могат да очакват още арт събития, семинари и музика.

Мария Филипова

Източници:

Няма коментари:

Публикуване на коментар