понеделник, 27 май 2013 г.

Кулинарни книги-тикви, люти чушки, моркови, чийзбургери. По-вкусно е отколкото изглежда!


Кулинарната история се съсредоточава върху няколко различни насоки, но може би първата и най-важната от тях са готварските книги. Още от зората на писмеността хората са си записвали рецепти – шумерите например записвали рецепти, в това число за бира, върху глинени плочки. Подобно на тях, много рецепти са открити и в египетските йероглифи. Древните гърци по всичко личи първи са съставяли готварски книги. Макар и в древността да са били съставени много ръкописи по темата, се знае само за един оцелял. Artis Magiricae Libre X е бил частично написан от Марк Апикус през I в. Римските и гръцките готвачи са записвали кулинарните си рецепти и идеите им са се съхранили най-малкото в манастирите и във Византийската империя.

Арабите били големи почитатели на кулинарното изкуство и първите известни неримски готварски ръкописи са били съставени през IX в. в Багдад. Кръстоносните походи възродили интереса към кулинарното изкуство в Западна Европа и то най-вече заради навлизащите от Изтока екзотични подправки. Впоследствие били написани десетки готварски ръкописи – в Англия, Германия, Италия и Испания. Сходствата между тези ръкописи говорят, че готвачите и кралските семейства, за които те работели, са били тясно свързани.


Двадесет и пет години след като Йохан Гутенберг отпечатал първата книга през 1450 г., Бартоломео де Сакки ди Пиадена (известен повече като Платина) публикувал във Венеция De honesta voluptate. Книгата била преведена на немски, италиански и френски и често препечатвана из цяла Европа. Около 250 от рецептите на Платина били взети от ръкопис на Мартино, живял през периода 1450 – 1475 г. Рецептите на Мартино били препечатани в Epulario двеста години след създаването им.

Към 1650 г. кулинарната инициатива преминала в ръцете на Париж.
Най-важната френска готварска книга след публикацията на Платина била Le Cuisinier Francois на Франсоа Пиер де ла Варен (1615-1678), която предвещава края на анархията на средновековната и ренесансовата фантазия и организира готварството методологично. Книгата била препечатвана във Франция до 1815 г. и е имала около 250 издания с общ тираж над 250 000. Това било знак за издателите за финансовите възможности, които тези книги предлагат.



В Париж се състоя връчването на гурме наградите Gourmand Awards, които получават най-добрите готварски книги в света. Отличията са в различни номинации, включващи: национална кухня, най-добър превод на рецепти, най-добър автор и шеф-готвач, най-добър кулинарен блог, най-доброто приложение на гастрономическа тема и др.
За 2013 г. за най-добра готварска книга в националната кухня беше удостоен узбекския готвач и кулинарен блогър Сталик Ханкишев, който специализира в традиционните ястия на Средна Азия. Второто място получи книга за колумбийската кухня, а третото – за полската.

„Базар, електрическа кана и покривка за маса“ – книгата на Сталик не е единственото руско издание, отличено в Париж. Награда получи и книгата на готвача Ален Дюкас „Голяма кулинарна книга“. Тя е отличена за най-добър превод. Най-голямата награда получи канадската книга „Cabana A Sucre Au Pied De Cochon“ от Мартен Пикар.
За финала на конкурса дойдоха гости от 86 страни. Специалният приз на журито получи испанската писателка Луиза Фернанда Моренес за книга, съдържаща рецепти от баба й. Повечето от тях са били популярни до началото на XIX век.
На страниците на сайта на конкурса се разискват много сериозни теми като авторските права на рецептите, кулинарните блогове и бъдещето на готварските книги.



Oще по темата:

Историята на кулинарията. Готварските книги.

Гладната Акула или кулинарните приключения на Магдалина Генова - гурман, откривател и експериментатор.

Най-добрите готварски книги в света.

Кристина Р. Бодурова
редактор :)  доц. д-р Грета Дерменджиева 

Няма коментари:

Публикуване на коментар