сряда, 29 май 2013 г.

Книгите - безсмъртното вдъхновение.



Когато журналист интервюира писател или поет, един от първите въпроси е „какво ви вдъхновява?”. Въпросът, който днес ме вълнува е как вече написаната книга вдъхновява читателите си.

Силата на книгата е вечна. Посланието й е непреходно, то не е временна тенденция. Съществуват книги, които толкова много докосват читателите си, че техните послания биват увековечени. Един от начините да си сигурен, че посланието на книгата винаги ще е с теб, е татуировката. Има много класации за най-добрите татуировки, вдъхновени от книги. В класациите по цял свят е включена и татуировката на Весела Коева. Тя естествено учи КНИГОИЗДАВАНЕ, II курс и това ми дава възможността да я попитам какво я е вдъхновило. Ето и отговорът й: 

"Агата Кристи ми е не просто любимата писателка. Аз ѝ се възхищавам страшно много и като човек. Чувала съм много хора, че тя е просто поредната посредствена писателка на криминални романи, но за тяхно съжаление грешат. Няма да ми стигне 3 дена да ви обясня защо точно нея съм си татуирала, а и вие няма да ме разберете.Все пак мисля, че е имала какво да каже след като е написала съвсем спокойно 91 книги, не мислите ли?" 

Ето и една малка част татуировки, вдъхновени от книги:


Alice’s Adventures in Wonderland
Ernest Hemingway

Ramona Quimby, Age 8

Slaughterhouse-Five

The Lion, The Witch and the Wardrobe

The Little Prince

“I like my body when it is with your.”

The eyes of Dr. T.J. Eckleburg from The Great Gatsby
 

В света има десетки заведения, клубове, дискотеки, които залагат на "книжния интериор". “D’espresso” е кафене на Мадисън Авеню в Ню Йорк. Интериорът му е вдъхновен от намиращата се близо до него Брайънт Парк библиотека. Почитателите на книгите определено
ще се чувстват добре на такова място, заобиколени от огромно количество книги. Стените представляват с книги. Прозорецът пък наподобява таван с висящи от него лампи. Чувството да влезеш вътре е замайващо! Подът е „облечен” във фотография на книги, покрит със стъкло, точно като рафтовете на домашните библиотеки.




Подобен клуб има и в София. Неговото име е „Once upon a time biblioteka. Логично е заведението да е разположено в сградата на Народната библиотека. Интериорът на „артистичния” клуб  му включва различни комикс рисунки и арт детайли.








Освен заведения, съществуват книги, които са успели да вдъхновят цели сгради. Всички тези сгради носят посланието на книгата. Ето, някои от тях: 




           Замъкът „Лихтенщайн”, вдъхновен от „Лихтенщайн” на Вилхелм Хауф. Макар на пръв поглед да изглежда, че може да е вдъхновен от всяка история или приказка от Средновековието, този замък отдава почит на популярния роман на Хауф. Спекулира се, че е издигнат върху крепост на кралете на Лихтенщайн. Построен е в провинцията Баден-Вюртемберг, Германия, от архитекта Карл Александер Хайделхоф
 




Центърът „Кнут Хамсун”, вдъхновен от творчеството на Кнут Хамсун. Още един проект на Стивън Хол. Намира се в Северна Норвегия. Хол се е опитал да бъде толкова иновативен в архитектурата, колкото Хамсун е бил за скандинавската литература.







          Домът „Франсиско де Блас”, вдъхновен от поезията на Луис Сернуда. През 1999 г.,
професорът по литература Франсиско де Блас наел архитекта Алберто Кампо Баеса, за да му построи дом в Мадрид, който да бъде на основата на поезията на Луис Сернуда.








Източници:

50 Incredible Tattoos Inspired By Books

Кафене, вдъхновено от книги

D’Espresso New York – books printed on tiles

Once upon a time biblioteka


Сгради, вдъхновени от книги

Изготвил: Ивет Карамфилова
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар