понеделник, 20 май 2013 г.

Аудио книгите - приятна и полезна алтернатива



   Hаскоро участвах в провеждане на анкета, в която беше засегнат и въпрос за аудио книгите. Разговарях с около 250 човека, които масово или не бяха запознати изобщо с тази технология, или идеята не им се нравеше. Някои дори не бяха чували за подобно нещо, а тези, които казаха, че употребяват такива книги, бяха малцина.
     Аудио книгата е вид електронна книга, която представлява звукозапис на вече отпечатано издание. Срещат се най-често на CD или в mp3 формат. Те имат едно основно предимство - спестяват време. Заетостта на хората често ги ограничава и така книгите остават на заден план. Неусетно рядкото четене се превръща в четене за заспиване или изобщо изчезва. За да може да се поддържа интересът към книгите, а и за да се оползотвори много от времето, на помощ идват аудио книгите. Употребата им е възможна по време на извършването на физически или ежедневни рутинни дейности - например по време на фитнес, домакински дейности или по време на път (и какво ли още не). Средната дължина е около 20 часа. Освен това аудио книгата е много приятна възможност за обучение, особено добре се съчетава с изучаването на чужд език. Точно това показва и проучването на Bowker Market Research.[1] Според тях аудиокнигите са предпочитани от потребителите заради удобството и лесната употреба на този формат. Асоциацията на аудиоиздателите допълва, че художествената литература за възрастни е най-продаваната категория, а най-търсените жанрове са мистерии, трилър, съспенс. Същевременно почитатели на формата са все повече деца и юноши, като продажбите на литература за тези две възрастови групи са се увеличили с 20%.
    Тази технологична иновация в света на книгата има и още нещо положително - помага на незрящите и слабовиждащите много по-лесно и достъпно да чуят дадена книга.  Библиотеки за слепи в Германия предлагат на читателите си аудио книги на компактдискове, записани в специален DAISY-формат.[2] Там книгите могат да се поръчат по телефона от аудио каталог след като незрящите представят медицинско, че са неспособни да четат стандартно печатно издание. Плаща се еднократна такса между 30 и 50 евро (като в държавата плаща месечна помощ на всеки с увредено зрение в размер на 567 евро). Фондът на Баварската библиотека например разполага с 8 хиляди издания за незрящи, а всички книги, налични във формата DAISY в Германия, Швейцария и Австрия, са 30 хиляди. Съществува дори устройство за аудио книги, предназначено специално за слепи. [3] Устройството е подобно на голям мобилен телефон с голяма цифрова клавиатура, поддържа много и разнообразни формати и е абсолютно пригодено за незрящите.
    В интернет пространството има доста голям избор от каталози с аудио книги, но за съжаление в България тази технология не е добре позната и развита. Ето няколко сайта, от които могат да се изтеглят книгите и съдържащи препращащи линкове:
В руските тракери например също има аудиокниги на цялата класика, направена от най-големите руски актьори, звезди, от екрана, театъра, телевизията. На английски сайтовете са многобройни, ето и най-известните, като всяка книга е записана от екип професионални актьори и обработена с многожество специални ефекти, а някои от тях и с оригинален саундтрак.
    Проект Гутенберг е най-старата електронна библиотека.[4] Основана през 1971 година от Майкъл Харт, тя съществува благодарение на доброволен труд по оцифроване, архивиране и разпространение на произведения на културата от цял свят. По-голямата част от съдържанието са пълните текстове на книги, които са обществено достояние. Проектът се стреми да ги направи максимално достъпни, дълготрайни и в свободен формат, така че да могат да се ползват на всеки компютър. Библиотеката съдържа около 20 хил. аудио книги на различни езици и разнообразни жанрове. Може да ги разгледате тук: http://www.gutenberg.org/catalog/world/search.
    Аудио книгите са една иновативна идея, която тепърва ще навлиза все повече в нашето ежедневие. Противниците на харесват тази технология, тъй като няма допир до книжното тяло. Все пак обаче тя е необходимост за някои и удоволствие за други, а и защо да не извлечем нещо полезно и да оптимизираме и оползотворим част от времето си с нещо приятно.


 Автор: Ирина Иванова



[1]
Коларова, Мая. Изследвания сочат: идва Ренесанс за аудиокнигите // azcheta.com Аvailable from: http://www.azcheta.com/index.php?option=com_content&view=category&id=47&layout=blog&Itemid=69
[2] В Германия има специални библиотеки за слепи // azcheta.com Available from: http://lira.bg/?p=45577
[3] Bell, Donald. An audiobook player designed for the blind // reviews.cnet.com Available from: http://reviews.cnet.com/8301-12519_7-10226447-49.html
[4] Редактори на Уикипедия. Проект Гутенберг [Интернет]. Уикипедия, Свободната енциклопедия; 11 мар 2013, 12:53 UTC [цитиране 20 май 2013]. // Available from:

Няма коментари:

Публикуване на коментар