четвъртък, 23 май 2013 г.

Премиера на книги за дебюти "Нова поезия и проза"

                                       
     На 22.05.2013 присъствах на премиера на книги от поредицата за дебюти "Нова поезия и проза". Тя беше организирана от "Културният център" на Софийски университет "Свети Климент Охридски", както и от "Университетско издателство" на СУ. Проведе се в театралната зала на университета.

    На събитието присъстваха директорът на "Университетско издателство"  Димитър Радичков, младите писатели Надежда Дерменджиева, Зорница Гъркова, Христо Раянов и Ани Илков.
   
   Ани Илков представи накратко тримата млади писатели. Започна с думите, че и тримата имат социална острота и социална критичност в своето творчество.

   Характерно за творбите на Гъркова е наличието на акварелизъм. Илков направи препратка към литературата на Йордан Радичков. В нейният разказ "Мравките" присъства и елемент на "екологизъм". Ани Илков определя стила на писане на Зорница Гъркова като "късно фентъзи".
 
     Разказите на Надежда Дерменджиева са публикувани в "Литературен вестник",  в списанието "Grante"(англоезично) и в пловдивското списание "Стражица". Нейнията маниер на писане според Илков е "скандален", "остротата плаши", пише за хора, които са почти асоциални, а когато човек чете произведенията й "изпитва болка и ужас".
 
      Христо Раянов пише жанрова проза, т.н. "жълта литература", която Ани Илков смята,че трябва да се продава. Христо пише и сценарии, разкази с добри диалози. Написал е новела и повест. Христо е завършил "Журналистика" във ФЖМК към СУ.

     След представянето им младите писатели прочетоха кратки откъси от свои прозаични произведения.
   
     Прочетеният откъс от повестта "Богатство" на Христо Раянов е сравнение между града и селото, героите, които пътуват на село са последното поколение, които го познават, които познават природата, работата на полето, животните. По-късно той прочете още един откъс от повестта си засягайки проблема за самотата, разсъжденията на героя от повестта върху нея, споменът за майката, която го е учила да се "пази" от нея. Героят разсъждавайки и пушейки се успокоява...

     Зорница Гъркова чете откъс от разказът си "Трамвай номер 5 ". Министър-председателят и лидерът на опозицията водят спор за въведен закон за "изриване на лайна". Опозиционният лидер говори "цинично", използва протестите за своя полза като изтъква, че той е инициатор и че протестите са на неговата партия. Разказът е политическа пародия и е породен от последните протести. Героите са прототипи на Бойко Борисов и Сергей Станишев. Писателката сподели,че се е срещала с протестиращи, които са имали разногласия помежду си. Зорница определи изборите като неуспешни. Вторият откъс, който младата писателка прочете по-късно е от разказ в който главният герой е шофьор на тролей. Описва се трафика, натоварването, шофьорът говори с жена си за билети ( хумор, ирония), оказва се,че е пред хладилника, по-късно сънува лица на жени, но не и на своята, излиза пред блока да пуши цигара и да се успокои...
 
     Надежда Дерменджиева прочете също два откъса от свои разкази. Тя пише разкази по истински случаи, за хора, които са жертви, срещани от нея в неправителствена организация. Дерменджиева сподели,че вярва в социалната страна на литературата, че тя може да въздейства на хората и да ги променя. Първият прочетен откъс засяга историята на жена била в лудницата, описва се нейното лечение с медицински термини, усеща се тежест,мъка, градация на страданието, описва се как й бият упойка, електрошоковото лечение, побоят на лудите хора, съблечени голи... Вторият откъс, който прочете Дерменджиева е от нейния разказ "Без упойка". Разказва се за селският идиот Гошо, неговата лудост, подигравките срещу него от младежите в селото, където живее, описва се неговото изнасилване от група момчета и спасяването му от Стоил. А той е спасен от сигурна смърт от Гошо, който се превръща "от идиот в герой",а Стоил "от герой в светец"...

     И тримата писатели са обучавани в магистърската програма "Творческо писане" към ФсЛФ. Избрани са неслучайно точно тези трима като най-изявени от всички. А  обучението  в нея показва силен ефект върху тяхното развитие като писатели.
   
     Димитър Радичков завърши премиерата с пожелание към писателите да вземат Нобелови награди.
                                                 
                                                                                                                                Филип Колов

Няма коментари:

Публикуване на коментар