събота, 11 май 2013 г.

Стефан Цвайг- Шахматна новела

                                    

                            


            Стефан Цвайг е австрийски писател роден през 1881 г. във Виена. Той е един от майсторите на австрийската психологическа новела. Той печели световна слава като есеист и автор на културно-исторически биографични творби.
     
         "Шахматна новела" е последното му произведение, излязло посмъртно. Действието се развива на параход, който плава от Ню Йорк за Буенос Айрес. На кораба е Мирко Чентович- световният шампион по шахмат. Разказвачът, чието име не е споменато, заедно с богатият шотландец Макконър предизвикват гросмайстора като го канят на партия шах със залози. Те са готови да загубят много пари, но да го победят. В най-критичния момент се появява непознат, който им помага да постигнат реми. Впоследствие се разбира,че той е научил майсторски играта на шах докато е бил заложник на нацисти и  взима ролята на разказвач на своята история. Това е история за изпитанията пред волята и разума, стремежът да не се пречупиш пред мъченията, пред самотата, да се опиташ да запазиш здрав разум докато се намираш в продължение на години в една празна стая без възможност да общуваш с никого. Самият текст е като шахматна партия. Читателят не очаква какво ще се случи по-нататък и преминава през световете на героите, които се превръщат в разказвачи. 
      Който иска да се потопи в психологизма на Стефан Цвайг може да да прочете "Шахматна новела" в ново издание на издателство 
"Ентусиаст".


Филип Колов



Няма коментари:

Публикуване на коментар