вторник, 21 май 2013 г.

Премиера на "Скакалци в програмата"


Нови свежи идеи и млади български автори се включиха в новия сборник с българска научна фантастика „Скакалци в програмата“ на издателство „Ентусиаст“. Премиерата на произведението се състоя на 20 май тази година в книжен център „Гринуич“. Важното, което трябва да се отбележи е, че в сборника са включени победителите на конкурса за кратък научнофантастичен разказ, който беше организиран от предаването по БНТ „Денят започва с култура“. Самият конкурс е траел цели 5 месеца, в които всекидневно са били изпращани огромно количество разкази. Съставителите Георги Илиев и Георги Ангелов са имали трудната задача да подберат само 24 разказа от над 400 изпратени за конкурса. Сборникът представя най-различни стилове на писане и поджанрове на научната фантастика, така че той да се хареса на най-широк кръг читатели.

Премиерата започна с краткото представяне на сборника и на неговата концепция. Съставителите разказаха, че задачата им е била изключително трудна. Задачата им да подберат малко на брой заглавия от „огромните купища, които са ги засипвали с разкази“ е изисквала огромни усилия, но в крайна сметка безкомпромисно са избрали 24-те разказа за сборника. Самото му име „Скакалци в програмата“ е съчетано от различни концепции в отделните разкази, които се намират вътре в сборника. След краткото представяне се премина към отворена дискусия с присъстващите автори и публиката, в която се изказаха интересни мнения за научната фантастика в България и нейното евентуално възраждане и развитие, което се поставя с този сборник. Беше подчертан фактът, че голяма част от авторите са дебютни, в този сборник се издават за първи път и, че те нямат никакви редакторски намеси. Георги Илиев и Георги Ангелов изтъкнаха, че трябва да се дадат повече изяви на тези талантливи нови писатели, които до този момент са били непознати за широката общественост.

Премиерата завърши с пожелания за успех на младите автори в тяхната творческа кариера и една нова надежда за българската научна фантастика, която според мнозинството е на световно ниво. Повече за „Скакалци в програмата“ можете да прочетете в официалния сайт на издателство „Ентусиаст“. За издаването на книгата е посветено и част от предаването „Денят започва с култура“ от 20 май 2013 година.

Автор: Мартин Белтов, I група. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар