понеделник, 13 май 2013 г.

Музика & Книги


Ирина Русева, по-известна с псевдонима си Ирра е българска поп певица. Родена в Бургас, завършва музикално училище "проф. Панчо Владигеров", през 2000 г. се дипломира в Държавната музикална академия, специалност "Поп и джаз пеене". До 2002 г., тя има 2 издадени албума и големи хитове, била е номинирана в класациите на ММ и БГ Радио за най-добър дебют, поп песен, женски вокал, както и за бг изпълнител и бг песен. След няколко години решава да сбъдне една от мечтите си и да отвори книжарница.

Ирра обича книгите, обича да чете и да събира литература. С подкрепата на приятелката си Ава правят не нов албум, а книжарница. Те са удивителни, успяващи и имат прекрасни семейства, а останалото си време посвещават на книгите. Книжарница Eleon Concept е едно приказно място за книги, намира се в гр. София, жк. "Стрелбище", ул. "Йордан Йовков" 18-20.
 Ирра, ще ни разкаже повече за него.

     Защо след успешната си музикална кариера, решихте да се занимавате с книги?  Как се роди идеята да си отворите книжарница?

 Идеята за книжарницата съществува от много време. Аз самата обичам да чета много и това, като че ли беше естествено продължение на нещата. Обичам мириса на книги, шума на страниците и света , който ми представят те. Аз съм вечно търсеща и жадна за приключения... книгите ми дават възможност да го правя, дори и когато съм си у дома.
Имам щастието с моята приятелка Ава да сме на една вълна... и така нещата се получиха

  Как  книгите променят начина ви на живот?

След като започнахме да се занимаваме с продажба на книги, видяхме и другата страна на нещата. Преговори с издателства, подбор на заглавия, правилно и точно предлагане, както и носене на тежки кашони дори.
Всяка книга е един нов свят и ако човек е готов да се промени, то се случва.

 Вие сте човек на изкуството, изкуство ли е да продаваш книги?

Не знам дали е изкуство, по-скоро е усет и лично отношение, да разбереш човека пред теб. Не харесвам книжарници, в които те приемат просто като клиент. За нас е важно, да обърнем внимание на всеки човек. Всеки има различни желания, търсения, въпроси... Стараем се да отделим достатъчно на всеки, който влезе при нас.

Книжарница Eleon Concept се развива много добре. На каква литература предимно наблягате?

Имаме селекция от всякакви книги. Хубаво е, че хората обичат да четат дори и най-малките. Организирали сме пространството, така че всеки да се чувства удобно и уютно. Имаме дори и малък детски кът, където децата да се забавляват, докато родителите си избират книги на спокойствие.

 Купува ли книги, българинът днес? Четем ли?

Който обича да чете, винаги намира начин да го прави. Имаме клиенти, които си запазват книги и ги купуват при първа възможност, деца които идват с касичките и дават събраните пари за книги, клиенти които купуват по няколко книги на веднъж... хората четат! Голяма част от младите, предпочитат да подарят книга, а не сувенир примерно. Вече има толкова разнообразна литература, че всеки може да намери нещо за себе си или за подарък.

Какво интересно да очакваме от вас в бъдеще? Премиери на книги, гости, събития?

 Стараем се да правим богата програма. Все по-популярно е авторите да се срещат с почитателите си на живо. Отново, стигаме до личния контакт, среща или отношение, всеки да го нарече както си пожелае. Това е нещо, което те зарежда допълнително.
 Идеята за Eleon Concept, е да бъде не е само книжарница, а да се превърне в културен център.
Организираме съботни приказки за децата, семинари, срещи с автори, предлагаме ръчно изработени картички, бижута, картини. Правихме изложба на детски рисунки... и още много, и много идеи, които тепърва ще реализираме.

 Прекрасно семейство и живот сред книги, чувствате ли се успяла?

Чувствам се успяла, не защото притежавам нещо, а защото успявам да усмихвам хората. Работя това, което ме усмихва и съм заобградена с много слънце и любов! Както обичам да казвам-цветно ми е!

  Бихте ли написали, книга?

Защо не... това е добра идея!

Специални благодарности на Ирра, която както винаги с усмивка отговори на всичките ми въпроси!

Автор:

Александра Сотирова

Източници:







Няма коментари:

Публикуване на коментар