четвъртък, 23 май 2013 г.

Премиера на книгата "Има крокодили в морето"



            На 15 май 2013 в галерия „Suspacious” в София беше представена книгата "Има крокодили в морето" на „Жанет 45”. На представянето присъстваха автора Фабио Джеда, преводачката Елица Попова и главният герой на книгата Енаятолах Акбари - десет годишно афганистантче. Историята проследява неговото пътуване от Афганистан до Италия и трудностите, с които се сблъсква. Италианският автор буквално е само слушател на историята, той се води единствено от разказите на момчето и съгласува всичко с него по отношение на  сюжет и описание. Книгата е едновременно комична и трагична, поставят се общочовешки проблеми с насмешка. Разкриват се страховете на бежанеца през погледа на едно наивно дете.
            Премиерата започна с четене на първите страници от книгата. След това имаше достатъчно време за многобройни въпроси към Енаятолах. Той разказваше за живота си и за това какво го е крепяло най-много през дългия му път, а именно спомена за училището, където е бил заедно с приятелите си. Неговата история е лична и уникална, но може да даде представа за много други хора, които дори в момента се опитват да избягат от терора.
            Книгата е издадена на над 30 езика. В няколко европейски страни вече се изучава в училищата. Носител е на наградата Книга на годината на Радио 3 Фаренхайт.

ЗА АВТОРА

Фабио Джеда е роден през 1972 г. в Торино, където живее и до днес.

Първият му роман, "През остатъка от пътуването стрелях по индианци" (Per il resto del viaggio ho sparato agli indiani), излиза през 2007 г. и разказва историята на румънско момче, прекосило Европа в търсене на своя дядо. Романът е обявен за най-добър авторски дебют за 2007 г. и печели наградата Premio del Giovedì „Marisa Rusconi“, както и номинация за престижната литературна награда Strega. През 2008 г. излиза вторият роман на Джеда, "Точна поредност на действията" (L’esatta sequenza dei gesti), удостоен с наградата Grinzane Cavour, както и с Наградата на читателите на гр. Лука. През 2010 г. публикува книгата "Има крокодили в морето". Истинската история на Енаятолах Акбари, а през 2011 г. излиза "Красотата, въпреки всичко" (La bellezza nonostante) – художествен разказ във формата на монолог за учител, преподаващ в затвор за малолетни престъпници. Историята е вдъхновена от личния опит на писателя, работил като възпитател в Специализиран център за малолетни.

Джеда пише за различни италиански издания, сред които ежедневникът La Stampa и списанието за комикси Linus, преподава в училището за творческо писане и разказваческо майсторство „Холден“ в Торино, играе в националния отбор по футбол на италианските писатели.

Източници: За автора

Автор: Мартин Лазаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар