петък, 31 май 2013 г.

„Ненамерени хроники"



            Днес, на Пролетния панаир на книгата в НДК, се състои премиерата на новата стихосбирка „Ненамерени хроники” на талантливия поет Георги Ангелов. Той е млад и не толкова нашумял писател от град Първомай. Поетът беше изпълнен с емоции, а на лицето му блестеше голяма усмивка, причината за която се оказа новородената му дъщеричка – Мими.
Представянето започна директорът на издателство „Хермес” – Валентин Георгиев. Той накратко разказа за запознанството и взаимната работа с поета Ангелов. Таланта му е забелязан след литературно четене на пловдивски творци, което вдъхновява издателството да му направи предложение за издаване на книга. Това много рядко се среща в практиката на издателствата. Валентин Георгиев завърши краткото си представяне с думите: „Когато кажеш поезия се сещаш за Георги Ангелов, а когато кажеш Георги Ангелов се сещаш за поезия!”
Втори взе думата поетът и дългогодишен директор на пловдивското издателство „Хр. Г. Данов” – Петър Анастасов. Той описа автора на стихосбирката като „талантлив странник”. Представи стихосбирката като нов прочит на личности и събития, поезия на история, биография, памет, народопсихология... нова литературна материя. „Оптимистично явление е книгата в унизената от чалга съвременна българска поезия. Не познавам друг съвременен български поет така да отдава живота си на българската поезия, както Георги Ангелов”.
Дойде ред и на автора да представи книгата си, която за него е отдавна чакано дете. Стихосбирката се е зародила от края на 80-те години. Първото стихотворение в нея е от 1988г. Георги Ангелов прочете и няколко от произведенията си като „Чужденецът”, „Двама мъже”, „Укротяване на опърничавия”.
Голямо впечатление ми направи това, че след представянето на стихосбирката, много хора имаха желание да грабнат микрофона, за да поздравят автора. Сред тях беше поетът Никола Инджов, който го сравни с Яворов, както и непознати читатели, възхитени от таланта на Ангелов.
Премиерата на стихосбирката „Ненамерени хроники” на Георги Ангелов завърши с думите на негова читателка: „Той е необходим на всички ни! Продължавай!”.


                                                                                       



Автор: Деница Милева

Няма коментари:

Публикуване на коментар