понеделник, 27 май 2013 г.

Премиера сред листата







Седя на една от многото пейки в градинката на ректората на Шуменския университет на 17.05 (петък). Чувства се лек полъх, а през ярко зелените листа проникват лъчите на късното следобедно слънце. Тъкмо свърши представянето на белетристиката в Националния студентски литературен конкурс. Ред е на премиерата на поетическата антология “За Шумен”. По-рано този месец тя беше представена успоредно в Шумен и София. Средствата от продажбите отиват за подкрепа на каузата за изграждане на паметник на Тодор Колев в Шумен.

Първи излезе Антоний Димов, писател и журналист, който е един от включените автори. Те са общо 12 и всички са носители на награди в областта на литературата и драматургията. Част от тях са и лауреати на литературния конкурс и са гости на събитието. Антоний говори за тясното българско литературно пространство и за проблемите за това изкуство у нас. Смята, че с тази антология трябва да почне да се наваксва в поезията. Повдигна въпроса за липсата на съвременни български автори в учебните програми в училище и университета. След Антоний Димов последователно излязоха Радослав Чичев, Ралица Красимирова и Ясен Василев, които прочетоха няколко от включените произведения. Наследете се и вие !



Текстове от антологията съпоставят различни поетики и разбиране за изящната словесност. Ясно изразени са поколенията, на които са представители поетите. Противопоставят се центъра и периферията и се поставя въпроса за мястото на град Шумен в развитието на българската култура, за да се получи уникален сборник с творбите на небезизвестни български автори. Те са Мария Калинова, Камелия Спасова, Владислав Христов, Ясен Василев, Мирослав Христов, Иван Димитров, Васил Тоновски, Тони Теллалов, Красимир Вардиев, Йорданка Белева, Ралица Красимирова и Антоний Димов. Антологията “За Шумен” излиза по проект на Общински фонд “Култура” на община Шумен като издание на “Пергамент”. Предговорът е написан от литературния критик Иван Карадочев, а кориците са дело на Иво Рафаилов. Теменуга Маркова е коректор. 


Радина Теодосиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар