петък, 24 май 2013 г.

Don’t worry, be happy



Накратко

„Хипотеза за щастието“ е книга, която засяга психологически проблеми, написана за широката публика. В нея Хайд засяга няколко от т.н. „велики идеи“ за щастието прокарани от някои големи имена и философи на миналото – Платон, Буда, дори Исус. От техните идеи, Хайд извлича това, което е актуално и приложимо в наши времена, като подкрепя с научни изследвания. Централните идеи в книгата се въртят около щастието, морала, значението на живота и добродетелите.




Description: http://www.bookpoint.bg/files/mf/books/69372_pic_m.jpg
Година на издаване: 2013

Брой на страници: 392

Корици: меки

Език: български

Тегло: 415 грама

Размери: 13x20

ISBN: 9789544745868








За Джонатан Хайд

Джонатан Хайд е професор по психология във Вирджинския Университет. Неговите изследвания са насочени към изучаване на моралността и връзката между нея и различните култури. Носител е на множество награди заради многобройните си трудове. Няма други издадени книги, освен една в съавторство: „Разцвет: позитивната психология и добрият живот.“

Надълго

Книгата на Джонатан Хайд търси отговор на въпроса защо някои хора намират цел и смисъл в живота си, докато други не успяват. Неговата „хипотеза за щастието“ стъпва на философски, религиозни и теоретични текстове за да освети някои стари истини и мисли в нова, модерна светлина. Обхващат се различни времеви периоди и мислители – от Платон и Буда, до Бенджамин Франклин, до Ницше и Фройд. Всичко това, за да се изведат на преден план основни и непреходни психологически мисли, най-вече позитивни такива.
Може да звучи като книга за самопомощ, но Хайд се разграничава този жанр и тази т.н. „поп психология“. За него, повечето книги за самопомощ се стремят да променят живота ти като променят съзнанието ти. За Хайд пътят към щастието е по-скоро несъзнателен и обвързан с частта от мозъка, която отговаря за емоциите.
„Хипотеза на щастието“ е книга за началото на позитивната психология, която се заражда още в древни времена. Книгата също така е упътване, обясняващо как да приложим това, което знаят учените за ума ни, за да достигнем по-голямо щастие. По пътя Хайд дава и някои пояснения относно връзките и  западните схващания за ценности и морал (които според автора често могат да ни костват щастието). Едновременно научна и разказвателна, книгата е подходяща за всеки, който се интересува от психология и не е в настоение за академични четива и изследвания, а за просто и ясно излагане на една психологическа теза.

Автор: Петя Минкова





Няма коментари:

Публикуване на коментар