четвъртък, 9 май 2013 г.

Мемоарите на Адолф


„Да напишеш книга е приключение. Отначало това е само прекарване на времето. После книгата става ваша любовница, после — ваш господар. Накрая тя се превръща във ваш тиран; и в момента, в който вие вече приемате робството, убивате чудовището и хвърляте трупа му на публиката“.
Уинстън Чърчил



„Моята борба”-книга, създадена за пропаганда, или книга съчетаваща идеите на националсоциализма, автобиографията на Адолф Хитлер. 
„Моята борба” излиза на 18 юли 1925г. или по-точно, първият том- ”Разплатата”. Една година по-късно, през 1926, излиза
и вторият том, „Националсоциалистическото движение“.
 Първоначалното заглавие на книгата  било  „Четири и половина години борба срещу лъжите, глупостта и коварството“, но в последствие е променено на „Моята борба”. Идеята дава Рудолф Хес, тогавашен съкилийник на Хитлер, който е помогнал и в писането на книгата.

Идеята на Фюрера е била да напише книга, чрез която да пропангандира идеологията на национал-социализма и очевидно успява, защото и през далечната 1926 и днес книгата е доста четена и се търси под дърво и камък.




В първата част „Разплатата”-е представена личната автобиография на Адолф. Малкият Хитлер, едва 5-годишен почувствал несправедливостта и неправилността на обществения ред, на десет вече бил самоосъзнал се патриот и национал-социалистическата идея се избистрила в главата му.

Във втората част „Националсоциалистическото движение“ авторът дава своето обяснение защо германците са най-великата нация на света и защо евреите трябва да бъдат изтребени от лицето на земята.


Патриотски патос, фанатизъм-това са само малка част от определенията за "Моята Борба". Преживяване, което си заслужава или просто зли сбъркани идеи, но някак различни и велики-всеки сам ще определи?


Кристина Р. Бодурова

Няма коментари:

Публикуване на коментар