Gourmet publishing възложиха на своята
стажантка да прочете тази книга, за да се запознае с типа произведения, които
издателството пуска на пазара. Е, добре,
но като всяка книга, четена насила, аз (въпросната стажантка) подходих с предубеждения.
Помогна и фактът, че дотогава никак не обичах книги, свързани с гурме
културата. Всъщност не им бях дала дори шанс да ми се харесат.
Скоро
обаче отхвърлих тези резерви.
„Една година в Прованс” разказва за новия
живот на една английска двойка, решила да смени местообитанието си не с кое да
е място, ами с живописния Прованс. Налага им се да се борят не само с тамошния
диалект, но и с провансалските привички и странности. Прави впечатление
битийността на целия сюжет. Това определено е книга, която създава спокойствие
и приятна неангажираност у своите читатели.
Но
това не е основното. Покрай ремонтите, гроздобера и комуникацията със странни
провансалци, се наблюдава и един постоянен елемент. Това са моментите за
гастрономични удоволствия. Те изобилстват в цялата книга. Пресъздават се пищни
вечери, ежедневни хранения и отбивки в местни ресторанти с такава подробност,
че чак усещаш вкуса на описваните деликатеси. И вино. Много вино (типично за
Франция, нали?).
Тази
книга обаче има един огромен недостатък – може да те накара да изваеш такава
фигура, че кантарът ти да заплаче.
Предвид
факта, че следвам Книгоиздаване, не бих могла да не отбележа, и че книгата е
много „изпипана” от гледна точка на текстово оформление и дизайн. Професионално
изкривяване, какво да се прави.
Приятно
четене на всички лакомници!
За информация за Питър Мейл може да погледнете тук, а в сайтът на Меню може да разберете и още за самата книга.
Автор: Зорница Стоянова
Готино ревю, Зори! Крaтко и кaрaщо те дa се усмихнеш. Поздрaвления! :)
ОтговорИзтриване